Sorina Pintea, ministrul Sănătății se află în această perioadă la Bruxelles, acolo unde pregătește preluarea Președenției Consiliului UE pe domeniul Sănătății

În această după amiază, Pintea a avut o întâlnire bilaterală cu Vytenis Andriukaitis, Comisarul pentru Sănătate și Securitate Alimentară în cadrul căreia au discutat despre prioritățile României pe Sănătate în timpul deținerii Președenției, precum și despre stadiul pregătirilor pentru preluarea Președenției CE.

Sorina Pintea a declarat în timpul întâlnirii că, România își dorește o președenție ambițioasă, dar în același timp și realistă. În domeniul Sănătății vor exista 5 teme prioritare care se referă la rezistența anti – microbiană, vaccinare, acces egal la medicamente al pacienților din UE, mobilitatea pacienților și E-Health.

Ministrul Sănătății a participat tot astăzi la Conferința pentru Fonduri Structurale și Investiții ESI organizată sub patronajul Comisarului European pentru Sănătate.

În alocuțiunea sa, ministrul Sănătății a arătat importanța rolului pe care îl au Fondurile Structurale ca investiții  pentru dezvoltarea infrastructurii sanitare și a serviciilor de sănătate.  De asemenea, ministrul a spus ca România beneficiază de circa 580 de proiecte cu o valoare de aproximativ 1 694 milioane de Euro pe domeniul Sănătate în diferite stadii de evoluție.
Proiectele aparțin atât MS, cât și instituțiilor aflate în subordinea, coordonarea MS sau a autorităților publice locale.

Astfel, Ministerul Sănătății va implementa 10 proiecte în valoare de 32 mil. Euro pentru întărirea capacității administrative în cadrul Programului Operațional Capacitate Administrativă (POCA) unde se are în vedere îmbunătățirea legislației în domeniul calității și performanței spitalicești și în domeniul transplantului, elaborarea politicilor integrate de combatere și control al cancerului în România, de la prevenție, la paleație, etc.
Prin Programul Operațional Capital Uman (POCU), domeniul Sănătății are un număr de 59 proiecte – 50 sunt deja în implementare în valoare de 461 mil euro. Este pentru prima dată când se finanțează servicii medicale. Avem demarate 7 proiecte de screening, diagnostic și tratament precoce pentru diverse patologii – cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, boli hepatice, HIV/SIDA etc. Specialiștii MS și MCSI lucrează la dezvoltarea cererilor de finanțare pentru un număr de 21 proiecte în valoare de 98 milioane euro prin Programul Operațional Competitivitate (POC).

Ministerul Sănătății este în curs de implementare sau semnare a 58 de contracte de finanțare cu valoare de 260 milioane euro prin care se solicită la rambursare investițiile efectuate în ambulatorii sau în infrastructura de urgență începând cu anul 2014 și până în prezent în cadrul POR-Programul Operațional Regional – Apeluri proiecte nefinalizate.

Tot în cadrul POR, spitalele beneficiază de importante fonduri dedicate eficienței energetice a clădirilor, un număr de 100 de ambulatorii, 180 Centre comunitare integrate și 44 UPU se vor reabilita, extinde și dota. Vom beneficia și de înnoirea parcului de ambulanțe prin noi achiziții. Proiectele au o valoare de peste 370 mil euro.
Dar cel mai important proiect al MS pe POR este reprezentat de construcția a 3 spitale regionale de urgență pentru care finanțarea europeană este de 300 mil euro, restul contribuție națională.

Un alt program important pentru țara noastră este Programul de Cooperare Transfrontalieră. În acest program avem 20 proiecte în valoare de 60 mil. euro, din care 8 în implementare, restul în evaluare sau contractare.
România participă și la Programele de acțiune comunitară în domeniul sănătății. Instituții sanitare din România au fost sau sunt parteneri în aproximativ 27 proiecte Joint Actions  finanțate prin CHAFEA, al treilea program Comunitar de Sănătate al Comisiei Europene.