Control la Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”

O echipă formata din inspectori sanitari și medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epistemologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSPMB, realizează, în perioada 08.05-15.05.2019, o acțiune de control  la Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”.

Controlul vizează respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale, dupa ce, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu  au fost internați 5 copii născuți prin cezariană la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, în perioada 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infecții stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

Din cele cinci cazuri, doi au fost externați, iar  din cei trei copii internați în prezent la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu, două cazuri au fost confirmate cu stafilococ MRSA, iar în cel de-al 3-lea caz rezultatul este negativ.

În cadrul verificării au fost prelevate zilele trecute un numar de 48 de probe de sanitație, exudate nazale și probe de apă sterile. Rezultatele au relevat lipsa MRSA la toate probele efectuate, cu o excepție. S-a depistat prezența  stafilococului coagulazo pozitiv la una dintre moașe. Acest stafilocococ este diferit de MRSA de  cel  depistat  în  cazul nou-nascuților, iar în cazul personalului purtator este necesară  respectarea măsurilor  de protecție  standard prevăzute în norme.

Echipa DSPMB a prelevat astăzi  noi probe: 20 de exudate nazale, 10 teste mâini personal și 18 teste aeromicroflora. De asemena, continuă verificarile foilor de observație ale tuturor copiilor născuți în aceasta maternitate,  perioada 25.03.2019-30.04.2019, precum și a masurilor de dezinfecție și sterilizare.