Rata de vaccinare în Ţăndărei a crescut la peste 62% în urma campaniei derulate de Ministerul Sănătăţii

În urma campaniei de informare şi vaccinare derulată de Ministerul Sănătăţii, rata de vaccinare în Ţăndărei a crescut la peste 62.

În perioada 7- 10 mai 2019, Ministerul Sănătăţii în parteneriat cu UNICEF şi OMS , au organizat la Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, o campanie de informare  şi vaccinare.

În aceasta perioada,  la sediul Primarie din Ţăndărei, a funcţionat un centru de informare şi vaccinare. Au fost organizate zilnic informări despre vaccinare, în cadrul cărora specialişti în promovarea sănătăţii  au informat părinţii despre beneficile vaccinarii şi au răspus la intrebările şi nelămuririle părinţilor legate de vaccinare.

În urma acestor informări, la centrul de vaccinare s-au prezentat, în perioada 7-10 mai, un număr de 169  de copii, dintre care 142 au fost vaccinaţi şi alţi 27 au avut contraindicatţe temporara de vaccinare.  Au fost utilizate 233 de doze de vaccin cu care  au fost vaccinaţi copiii conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 127 vaccinuri ROR, 11 vacinuri Hexavalent, 9 vaccinuri antipneumococice şi 86 doze vaccin tetravalent.

Conform datelor disponibile la DSP Ialomiţa, în Ţăndărei, rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare.

În cadrul acestei campanii door to door, a fost stabilit numărul copiilor existenţi în localitate, care a relevat o diferenţă considerabilă faţă de catagrafierea realizată în baza evidenţelelor copiilor înscrişi la  medicii de familie.

domiciliu Ţăndărei

 grupa de vârstă

0-9 ani

10-18 ani

0-18 ani

înscrişi pe lista MF

1380

1496

2876

restanţieri la vaccinare

611

513

1124

existenţi în teren

125

101

226

vaccinaţi –  mai 2019

98

44

142

% vaccinaţi din existenţi

78,40

43,56

62,83

Numărul mic de copii aflaţi în localitate  în perioada derulării campaniei este determinat de faptul că foarte mulţi locuitori ai căror copii se afla în evidenţele medicilor de familie sunt plecaţi la muncă în strainătate împreună cu copiii.

Schimbul de informații privind vaccinarea şi situația persoanelor nevaccinate în UE, precum şi stabilirea paşilor necesari pentru construirea unui registru european de vaccinare, au fost teme de discuţie lansate de autorităţile române în cadrul workshop-ului organizat la Cluj Napoca în perioada 9-10 mai, cu tema “Vaccinarea: de la realizări la provocări și obstacole, în contextul sănătății publice”, la care au participat experți, coordonatori ai programelor naționale de vaccinare și secretari de stat din ministerele de resort din țările membre ale UE, din țările SEEHN, precum si  reprezentanți ECDC, OMS-Europa, UNICEF,  eveniment organizat pe perioada Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Am demarat anul trecut aceste campanii împreună cu UNICEF şi OMS, ocazie cu care am fost în mai multe comunităţi vulnerabile care aveau o rată scăzută de vaccinare. Sunt zone sarace, cu oameni simpli şi frumoşi pe care avem datoria să încercăm sa-i educăm, pentru că educaţia poate să îi schimbe. Dupa derularea campanilor de anul trecut, s-a  inregistrat o scădere a cazurilor de rujeolă, de aceea am decis să continuăm. Am cerut şi direcţiilor de sănătate publică să replice acest tip de campanie cu sprijinul  autorităţilor locale, astfel încât să intervenim în cat mai multe comunităţi care au nevoie de sprijin pentru a înţelege necesitatea vaccinarii în beneficiul copiilor lor”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.