Anunț răspândire virus polio sălbatic.

”Data:  08.01.2020

În atenția persoanelor și instituțiilor interesate:

Actualizări privind vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor, pe fondul menținerii pericolului de răspândire a virusului polio sălbatic. Conform Comitetului de Urgență a IHR, din decembrie 2019, OMS extinde cu trei luni USPII privind pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic(WPV) și/ sau derivat din vaccin (cVDPV), datorită numărului în creștere de cazuri cu WPV și cu cVDPV față de anul anterior. Riscul de transmitere internaționala cu WPV este mai mare decât cel de la declararea USPII privind virusurile polio din 2014. Se vor menține aceleași măsuri precizate anterior( vaccinarea copiilor, întărirea supravegherii PAF, menținerea supravegherii de mediu în județele cu acest tip de supraveghere și extinderea acesteia, raportarea de laborator).

La aceasta dată erau țări infectate cu WPV* (Afganistan, Pakistan si Nigeria ) și țări infectate cu cVDPV (cVDPV1: Indonezia, Malaezia, Myanmar și Filipine, cVDPV2: Angola, Benin, Cameroon, Republica Central Africană, China, Ciad, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Etiopia, Ghana, Mozambique, Niger, Nigeria, Filipine,  Somalia,Togo, Zambia).

Ca urmare a acestei decizii, măsurile luate în ceea ce privește vaccinarea persoanelor care călătoresc din/spre țările afectate de circulația virusurilor polio transmitem următoarele informații:

  1. Vaccinarea antipolio pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările mai sus menționate infectate cu WPV, cVDPV1.* Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați antipolio în ultimele 12 luni vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinări și trebuie să însoțească documentele de călătorie. Aceste persoane pot sa nu aibă dreptul să părăsească teritoriul acestor țări indiferent de punctul de frontieră (rutier, naval, aerian) fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio și autoritățile lor de graniță au dreptul sa interzică plecarea. Pentru evitarea acestor situații, cetățenilor din țările respective care solicită viza pentru România li se va cere certificatul de vaccinări internaționale pe care este notificată vaccinarea antipolio.
  2. Vaccinarea antipolio este recomandată pentru persoanele care călătoresc DIN și SPRE țările mai sus menționate infectate cu cVDPV2* cu 4 săptămâni înaintea călătoriei și care nu au fost vaccinate antipolio în ultimele 12 luni sau în cazuri de urgență chiar înaintea plecării. Vaccinarea va fi consemnată în certificatul internațional de vaccinări și va însoți documentele de călătorie.

* în urma evaluării de risc care ține cont de zona de călătorie, durata șederii, activitățile desfășurate și antecedentele vaccinale.

OMS atrage atenția asupra vulnerabilității importului de virus polio (ex epidemia apărută în populația de la nivelul granițelor între Indonezia, Malaysia și Filipine, răspândirea dinspre Nigeria spre regiunea de vest a Africii). Există state care nu mai sunt infectate cu virusuri polio (sălbatic și derivat), dar rămân vulnerabile pentru răspândirea cu WPV / emergența cu cVDPV în special pentru țările învecinate cu cele amintite mai sus. Acestea trebuie sa intensifice eforturile de vaccinare a populațiilor mobile transfrontalier, refugiați și grupuri populationale la risc. Pentru aceste state se poate menține recomandarea de vaccinare antipolio ca la punctul 2 de mai sus. Lista țărilor pentru care se cere vaccinarea antipolio se actualizează periodic de către OMS după primirea rapoartelor din țările respective.”